юни 24, 2015 admin

Комисията по бюджети в ЕП одобри финансовата помощ за наводненията в Мизия

Комисията по бюджети в Европейския парламент одобри финансовата помощ за справяне с последствията от наводнeнията в Мизия през лятото на 2014. Това се случи по време на редовно заседание на комисията на 23 юни, като докладът бе приет с 35 гласа

Комисията по бюджети в Европейския парламент одобри финансовата помощ за справяне с последствията от наводнeнията в Мизия през лятото на 2014. Това се случи по време на редовно заседание на комисията на 23 юни, като докладът бе приет с 35 гласа „за“, 0 „против“ и 2 гласа „въздържал се“. Отпускането на помощта за България, която възлиза на 1 983 600 евро, следва да бъде гласувано и на пленарна сесия, като това е планирано да се случи на 7 юли.
По време на обсъжданията на досието, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изтъкна, че е необходимо съкращаване на процедурите за отпускане на помощ от фонд „Солидарност“, за да достигат средствата навреме до засегнатите семейства. Според него бързата реакция в подобни случаи е от изключителна важност, за да бъдат преодолени по-бързо последствията в засегнатите райони.
Най-големият дял от спешната помощ се предвижда да се използва за възстановяване на инфраструктурата и особено водопреносната мрежа.
Докладът, в който се разглежда помощта за България, предвижда и подкрепа за засегнати от наводнения райони в Италия и Румъния, пострадали в същия период.
Фонд „Солидарност“ на ЕС осигурява финансова помощ в случай на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6 % от БВП (за страните с по-ниско от средното ниво на БВП). Годишният бюджет на фонда възлиза на 1 млрд. евро и се използва за спешно възстановяване на инфраструктурата, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода, енергетика, доставяне на временно убежище или спешна помощ за пострадалите.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail