ноември 9, 2015 admin

България е втората най-печеливша държава от бюджета на ЕС

България е на второ място в ЕС по нетно получени средства от европейския бюджет. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на представянето на годишния доклад на Европейската сметна палата днес. Новаков коментира, че страната ни бележи изключителен ръст на усвояване на евросредства, като по последни данни на ЕК България е в топ 5 по този показател и усвоява 94.3% от договорените средства до момента. В допълнение той изтъкна, че

България е на второ място в ЕС по нетно получени средства от европейския бюджет. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на представянето на годишния доклад на Европейската сметна палата днес. Новаков коментира, че страната ни бележи изключителен ръст на усвояване на евросредства, като по последни данни на ЕК България е в топ 5 по този показател и усвоява 94.3% от договорените средства до момента. В допълнение той изтъкна, че „страната ни получава над 5 пъти и половина повече от ЕС отколкото внася. Само за 2014 година страната ни е получила 2.25 милиарда евро, като е внесла едва 403 милиона“.
България е сред отличниците и по друг показател – нива на грешка при управляване и отчитане на европроекти. „Системите за мониторинг и контрол на евросредства в България работят отлично. Пример за това е фактът, че по данни на Европейската комисия едва 1.2% е нивото на риск от грешка по проекти от Европейския социален фонд в България. Ние сме пионери и по отношение на намаляване на бюрокрацията, като сме сред малкото страни, в които може проекти да се подават по електронен път“, поясни още Новаков.
Всички тези постижения са резултат от работата на кабинета „Борисов“ в областта на усвояване на еврофондовете.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail