юли 9, 2015 admin

Андрей Новаков: След гласувания бюджет за плана „Юнкер“, финансирането за България ще е достъпно в идните месеци

„По време на пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент одобри първоначален транш от средства с цел захранване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основният елемент на плана

„По време на пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент одобри първоначален транш от средства с цел захранване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основният елемент на плана „Юнкер“. Наред с това средства бяха заделени и за техническа помощ при създаването на проектни предложения“. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на пленарната сесия на Европейския парламент, която се провежда в Страсбург. Според него, ЕФСИ все още не е работещ механизъм, но до няколко месеца инструментът ще е на разположение, включително и в България.
Евродепутатът допълни, че обявеното участие на България във фонда в размер на 100 млн. евро е показателно за потенциала на плана и за волята на правителството да отключи повече частни инвестиции в страната.
Основната роля на плана „Юнкер“ в България е да предоставя рисково финансиране на малките и средни предприятия – гръбнак на българската икономика. „ЕФСИ ще работи с партньорски банки в държавите-членки. Българската банка за развитие (ББР) е естественият партньор в страната ни поради ролята си в генерирането на инвестиции. Идеята е одобрените проекти за България да бъдат съфинансирани от ББР и ЕФСИ“, уточни Новаков.
Според Новаков, пример за добри операции по плана „Юнкер“ са наскоро стартиралото партньорство между фонда и Люксембург с цел предоставянето на финансиране за иновативни малки и средни предприятия. Друг пример е партньорството между с Дания, където ще бъде предоставено финансиране за иновационен фонд за енергийна инфраструктура.
„Не е изненада, че такива споразумения се сключват преди ЕФСИ да е действаща структура. Това е отражение на волята на държавите-членки, Европейския парламент и Европейската комисия да бъдат генерирани инвестиции бързо след стартирането на фонда“, обясни евродепутатът.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail