октомври 4, 2017 novakov

Андрей Новаков: Почти 60 000 младежи в България са започнали работа благодарение на програми на ЕС

България е договорила над 93% от целия бюджет на Инициативата за младежка заетост.

България е договорила над 93% от целия бюджет на Инициативата за младежка заетост.

„България е в топ 10 държавите по успешно приложение на „Гаранцията за младежта“, като почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от Европейския съюз (ЕС) и от републиканския бюджет“. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на срещата си с еврокомисаря по заетостта и трудовата мобилност Мариан Тейсен. Новаков, който е автор на становище в Комисията по бюджети за изпълнението на Инициативата за младежка заетост, изтъкна, че страната ни е договорила над 93% от целия бюджет на програмата. Евродепутатът допълни, че според комисар Тейсен след 2020 година е важно ЕС да има водеща роля в насърчаването на младежката заетост и разкриването на работни места за младите хора.

В рамките на срещата стана ясно, че от 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно. Тази тенденция, както и  повишаващата се заетост при младите, е в резултат на европейските проекти и инициативи и на икономическия ръст в страната.

Становището на Новаков за инвестициите и резултатите по програмата предлага значително увеличаване на финансирането за младежка заетост след 2020г., както и промени в начина по който се инвестират средствата в ЕС с цел подобрени резултати. Становището ще бъде представено в Комисията по бюджети в края на октомври и ще бъде подложено на гласуване в Европейския парламент през ноември.

От 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно, стана ясно на срещата между От 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно, стана ясно на срещата между Новаков и Тейсен.Новаков и Тейсен.

От 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно, стана ясно на срещата между Новаков и Тейсен.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail