май 24, 2016 admin

Андрей Новаков организира Конференция за напредъка по плана „Юнкер“ в Брюксел

Ролята на България по най-новия инструмент за финансиране на ЕС предстои да става все по значителна. Това каза Андрей Новаков по време на организираната от него конференция за напредъка по Европейският фонд за стратегически инвестиции към плана „Юнкер

Ролята на България по най-новия инструмент за финансиране на ЕС предстои да става все по значителна. Това каза Андрей Новаков по време на организираната от него конференция за напредъка по Европейският фонд за стратегически инвестиции към плана „Юнкер“, което се проведе в Европейския парламент в Брюксел. По думите му, с отпуснатите досега над 8 милиарда евро от фонда се очакват преки инвестиции за над 80 милиарда евро, което го прави един от най-силните инвестиционни катализатори към момента.

В събитието участваха Хуан Акоста, съветник на Илияна Цанова, зам.-директор на фонда, Рудолф Нислер, директор в ГД „Регионално развитие“ и Джорджио Касони, директор на дирекция в ГД „Икономически и финансови въпроси“ към Европесйката комисия, представители на компании като Siemens, Philips,Telefonica и Deutsche Bank, директорът на Sofia Tech Park Юлиан Иванов и други.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП коментира, че целта на форума е била да анализира прогреса на Инвестиционния план на Европа (ЕФСИ), година след влизането му в сила, както и да се обсъдят процесите по кандидатстване и примерите за успешни проекти. По думите му, добър пример в тази насока е белгийската компания Parkwind, която вече има втори одобрен проект за възобновяема енергия, финансиран чрез преференциален заем по ЕФСИ.
„България от самото начало реагира бързо и уверено на плана „Юнкер“, предоставяйки и финансова подкрепа в него“, сподели Андрей Новаков. В страната ни към месец април има 3 подписани споразумения с посредници, които възлизат на 8,1 млн. евро и се очаква да генерират 199 млн. евро инвестиции. „На крачка сме и от първия успешен стратегически проект за страната ни“, допълни още той.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail