юни 20, 2015 admin

Андрей Новаков: Обучението „Финансирай мечтите си“ показа, че и в България успехът е възможен

Стотици млади предприемачи, представители на start up компании, ръководители на НПО организации и млади фермери взеха участие в обучението „Финансирай мечтите си“, което се проведе в Информационното бюро на ЕП в София на 20 юни. Събитието, което се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе открито от заместник министър-председателя Томислав Дончев, а сред ключовите лектори в него бяха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов,  зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов и съветникът по малки и средни предприятия в Европейската комисия Виктория Петрова.

Стотици млади предприемачи, представители на start up компании, ръководители на НПО организации и млади фермери взеха участие в обучението „Финансирай мечтите си“, което се проведе в Информационното бюро на ЕП в София на 20 юни. Събитието, което се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе открито от заместник министър-председателя Томислав Дончев, а сред ключовите лектори в него бяха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов и съветникът по малки и средни предприятия в Европейската комисия Виктория Петрова.

„Целта на събитието е на едно място да съберем експерти от България и Европа, предприемачи с успешно реализирани проекти и хора с идеи за собствен бизнес, за да скъсим пътя до успешната им реализация“ каза Андрей Новаков преди началото на обучението. „Всяка финансирана идея може да се мултиплицира до безкрай, а това е рецептата за нови работни места и икономически ръст“, допълни още Новаков.
„Нека не оставяме нефинансирани добри идеи“. С тези думи се обърна към участниците вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на обучението. Той изтъкна, че ролята на държавата и европейските фондове е да създадат екосистемата, средата за бизнес, но хората с идеи трябва да са активни и да търсят възможностите. Заместник министър-председателят подчерта, че европейските средства представляват значителна част от инвестиционния потенциал на страната, а одобрените оперативни програми ще доближат хората до тези средства. „Усвояемостта не спира да расте, а това е гаранция за още инвестиции и през новия програмен период“, допълни още Томислав Дончев.
Според Виктория Петрова има достатъчно финансиране за предприемачите в Европа, стига да инвестират достатъчно време и ресурс в работата си по европейските програми за насърчаване на малкия и среден бизнес. Тя допълни, че всички налични инструменти са достъпни онлайн и е лесно бизнесът да се информира за всички възможности.
Ключовият мотиватор на обучението Калин Каменов даде редица примери за реализирани идеи, както от НПО сектора, така и от бизнеса, когато хората зад тях са били проактивни и са избрали да действат вместо да чакат. Той изтъкна, че Министерството на младежта и спорта обръща особено внимание на проектите, подадени от различните НПО организации и поясни, че добрите идеи винаги имат шанс за финансиране.
Зам.-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов разгърна в детайли всички възможности пред българския бизнес, които програма „Хоризонт 2020“ и инструментите на ЕС за малък и среден бизнес предоставят. Той изтъкна, че особено програма „Хоризонт 2020“ изисква истински качествени идеи, добре подготвен проект и относително добре развит бизнес, за да бъде одобрен даден проект. „Засилената конкуренция между отделните потенциални бенефициенти е доказателство, че най-добрите идеи ще бъдат реализирани“, допълни още той.
Сред лекторите на обучението, в което участие взеха предприемачи освен от цялата страна, така и от съседна Сърбия, бяха зам.-директорът на дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност“ към Министерство на икономиката Калин Маринов и Васил Асенов – И.Д началник отдел „Програмиране и планиране“ към Министерство на труда и социалната политика. Те представиха последната информация и детайли за кандидатстване по достъпните мерки и в двете сфери, а на всеки от въпросите на участниците дадоха съвети за успешно кандидатстване и експертен анализ на отворените оперативни програми.
Полезен опит от реализирани проекти дадоха Росица Джамбазова от Център за подпомагане на предприемачеството и Тодор Райков, който успешно се е възползвал от възможностите на програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail