май 22, 2015 admin

Андрей Новаков: За младежка заетост ни трябва младежки подход от службите, нов проектен манталитет, а защо не и приложение за смартфони

„Не са важни само похарчените пари, а постигнатите резултати за младежка заетост и разкритите работни места. От значение е не какви средства изразходваме за борба с проблемите, а дали ги решаваме.“ Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на дебатите за Инициативата за младежка заетост, провели се по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Той посочи, че вместо субсидирана заетост, която често пъти осигурява временно намаляване безработицата, е по-ефективно да се прилагат мерки за заетост чрез предприемачество. По този начин, ще се отключи предприемаческия потенциал на все повече млади хора. „Също така, службите по заетостта не трябва да са постоянно в офиси, а и на терен при младите, нуждаещи се от тях“, допълни още той.

Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, също се включи в дебата по Инициативата за младежка заетост. Тя подчерта важността от това средствата по тази програма, която разполага с 1 милиард евро за борба с младежката безработица само за 2015г., да бъдат оползотворени бързо и ефективно. “ Надявам се, че националните правителства ще харчат тези средства разумно, с ясен план и ще търсят реален ефект. След година ние всички трябва да отчетем постигнатото. За да сме сигурни, че след 20 години ще има кой да движи икономиката на Европа“, заяви тя.

„Ако искаме да стигнем до безработните млади, трябва да сме иновативни и да говорим техния език- защо услуги по заетостта да не се предоставят чрез приложение на смартфона?“ попита още Новаков. Той изрази позиция, че проблемът с дългите опашки, тежката бюрокрация и сложния процес за кандидатстване по програми за заетост трябва да се реши чрез опростяване на процедурите и навременни мерки. По думите му важна роля имат и правителствата, които трябва да работят с младежките организации и въобще с неправителствения сектор в съответната държава.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail