май 13, 2016 admin

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Планът „Юнкер“ изкара парите от банките, за да работят за бизнеса

Парите излизат от банките и започват да работят за бизнеса. Европейското финансиране отива при тези бенефициенти, които могат да кандидатстват с добри проекти и проактивно поведение. Трябва ни воля.

Парите излизат от банките и започват да работят за бизнеса. Европейското финансиране отива при тези бенефициенти, които могат да кандидатстват с добри проекти и проактивно поведение. Трябва ни воля.
Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП по време на конференция „План за Инвестции за Европа“, организирана от представителството на ЕК в България.В конференцията, която се провежда в Пловдив, участие ще вземе и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Лекторири в събитието с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП бяха представители на Европейската инвестиционна банка, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, Министерството на финансите и на банките-посредници, ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев, както и управители на компании, които вече реализират одобрени проекти по плана.
„Нисколихвените заеми, финансиращи евтино стратегически проекти по Плана за инвестиции за Европа надмина всички очаквания, но прогресът му е като шофирането – трябва постоянно да се обръщаш назад и да внимаваш какво се случва“, коментира Новаков. По думите му, одобреното ЕФСИ финансиране за момента е 8 млрд. евро, а „82 млрд. се очакват генерирани инвестиции, което означава, че от 1 евро финансирано от публични средства, се очаква възвращаемост от 10 евро“, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Андрей Новаков обобщи, че Балтийските държави, Централна и Източна Европа изостават с проекти съфинансирани от ЕФСИ. „Част от причината е, че финансовият сектор няма солиден опит с новите финансови инструменти. Именно за това ЕИБ и Комисията трябва да мобилизират усилия за техническа помощ на терен“, заяви той.
Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП големият шанс за страната ни са инфраструктурни и иновационни проекти. „Но преди това трябва да създадем инвестиционна платформа – място за среща между финансирането от ЕФСИ и частни инвестиции“, коментира той. Новаков бе категоричен, че Планът „Юнкер“ е първообраз на новата кохезионна политика.
Той обобщи, че 23-ти май организира събитие в Брюксел, което да събере на едно място ЕИБ, Комисията, представители на едрия бизнес и индустрия, както и реален изпълнител на проект. „Целта на събитието е да даде конструктивни предложения и решения за това как да направим още повече с ЕФСИ, подчерта той.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail